Kategoriat
kuntavaalit

Mielipidekirjoitus: Kohtuullisuutta vai kateutta?

Täyttäessäni jotain monista vaalikoneista, eteeni tuli kysymys siitä pitääkö ahkerille ja älykkäille pystyä maksamaan enemmän palkkaa. Kyllä, pitää pystyä maksamaan. Heti perään herää kuitenkin kysymys kuinka paljon ahkeruudesta ja älykkyydestä sitten pitäisi maksaa.

Vuonna 2020 palkkatulojen mediaani tilastokeskuksen mukaan oli 3000 €. Suomen tasavallan presidentin palkka on kuukaudessa 10500 €, jonka presidentti saa käteensä verottomana.

Hyvä johtaja voi saada kymppitonnin palkan ja oikein kokenut ja älykäs johtaja voi sitten nostaa 13000 €. Mutta onko joku niin älykäs, että hänelle pitäisi maksaa sadan tonnin tai miljoonan palkkaa? Samat vuorokauden tunnit ovat käytettävissä ja älykäs johtaja ei yksin paljon tee, jos takana ei ole hyvin toimivat työntekijät.

Usein vedotaan, että mikäli emme maksa huippupalkkoja, huippujohtajat valuvat ulkomaille. Soronoo vain ja menoksi! Meillä on Suomessa niin älykkäitä ja hyvin koulutettuja ihmisiä, että voimme yhden sadan tonnin johtajan korvata viidellä kymppitonnin johtajalla ja tulos voisi olla jopa parempi. Useammat älykkäät aivot vähemmällä rahalla. Omille pomoilleni voisin antaa minkä tahansa suomalaisen yrityksen johdettavaksi ja tiedän että pieleen ei menisi.

Suurista palkkatuloista keskusteltaessa nostetaan esille hyvin usein suomalaisten kateellisuuskortti. Mielestäni tässä keskustelussa on kysymys kohtuullisuudesta, ei kateudesta. Huippupalkkojen eläkkeiden kohtuullisuudesta voisi kirjoittaa toisen kirjoituksen.

Susanna Järvinen
Vientipäällikkö
kuntavaaliehdokas (vas.)

Kirjoitus on julkaistu Viikkosavossa 9.6.2021