Kategoriat
Kaupunki kuntavaalit

Mielipidekirjoitus: Lähiruoka-asia ei etene Kuopion ruokapalvelussa

Seurasin netistä Kuopion kaupungin valtuuston kokousta ja lähiruoka-aloitteeseen liittyvää keskustelua. Useimmat valtuutetuista olivat allekirjoittaneet aloitteen lähiruuan lisäämisestä kunnalliseen ruokapalveluun, mikä käytännössä tarkoittanee Servican palveluja.

Keskustelujen myötä ilmeni, että vastaavanlaisia aloitteita oli tehty aikaisemminkin. Vastaus aloitteeseen oli hyvin tyypillinen vastaus kaupungin viranhaltijoilta: kehutaan aloitteen tärkeyttä, mutta samalla valitetaan asian toteuttamisen vaikeutta ja rahapulaa.

Useat valtuutetut kiittelivät asiaa valmistelevia virkamiehiä hyvästä vastauksesta – hekin, jotka olivat aloitteen allekirjoittaneet. Kokouksen kulun aikana selvisi, että mitään asia viemiseksi eteenpäin ei ole tehty.

Eihän kukaan aloitteen tekijöistäkään ollut ajatellut, että kerralla siirrytään lähiruokaan. Asian työstäminen tulee aloittaa esimerkiksi tuottajien ja heidän omistamien organisaatioiden kanssa. Tulee aloittaa jostakin pienestä ja laajentaa. Maatalous sekä eläin- ja maidontuotanto elävät muutosvaihetta ja sielläkin tarvitaan aloitteellisuutta ja ideoita, uusia mahdollisuuksia.

Lähiruuan, vähintään kotimaisten tuotteiden, lisääminen ateriapalveluihin on erittäin tärkeää. Ateriapalveluiden taso on Kuopion kaupungin laitoksissa huolestuttava. Henkilökohtaista kokemusta on vanhuspalveluiden aterioista: puolivalmisteita, raskaita kastikepohjia, paljon jauhosta tehtyä muusia. Kotimaista marjaa ja hedelmää ei näkynyt, mehuun tehtyjä kiisseleitä oli joka päivä. KYSissä saimme aina saman perusarvioin äitini tilasta; proteiinin puutos. Näkemäni ateriat eivät olleet suositusten mukaisia muutenkaan. Liha oli ruskean valmis-kastikepohjan piilossa muutamana murusena.

Aterioiden sisältö näyttää muuttuvan kohderyhmän mukaan. Ei voi olla niin, että työikäiset, jotka voivat antaa kritiikkiä ruuan laadusta, saavat laadullisesti parempia aterioita – seisovasta pöydästä. Kyllä vanhusten, jotka päivä pitkät viettävät aikaansa usein yksin ja vielä vuoteissaan, ovat ansainneet ne laadukkaimmat tuotteet, vaikkakaan he eivät valita. Myös kasvavien lasten ja nuorten ravintopalveluiden on oltava laadukkaita ja ennen kaikkea ravitsevan monipuolisia.

Kotimaisuusastetta nostamalla saataisiin varmasti parannusta laatuun. Lisäaineita tulee liian paljon ainakin vanhuksille tarjotuissa aterioissa ja välipaloissa. Puolivalmisteiden ravintoarvot ovat mitättömiä, vaikka tuote alkujaan olisikin ollut rikas ravintoarvoltaan. Ravintoarvot tulisi mitata tarjolla olevalta lautaselta, se on konkretiaa ja rehellistä.

Paremman ruokakulttuurin toivossa myös julkisten palvelujen osalta.

Maritta Norberg
kuntavaaliehdokas (vas.)
Kuopio

Mielipidekirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 5.6.2021